Tilbage til oversigten
Gode råd, Kirurgi, Mommy Makeover

10 ting du skal vide før din maveplastik

En såkaldt maveplastik fjerner overskydende hud og fedt omkring maven, ligesom operationen samler delte mavemuskler. Det kan især være nødvendigt efter vægttab eller graviditet, hvor mange oplever løs og hængende hud på maven.

En maveoperation kan betyde, at du igen kommer til at føle dig tilpas i din krop. Du får måske din selvsikkerhed tilbage. Inden du kaster dig ud i en maveplastik – også kaldet ’tummy tuck’ – får du her svar på en række af de spørgsmål, der oftest går igen; hvad indebærer en maveplastik? Hvor lang tid tager det at komme sig efter en maveskindsoperation?

#1: Heling kræver tålmodighed

Mange går ind til en maveskindsoperation med et (lidt for) optimistisk sind og en tro på, at de kan være fuldt tilbage i deres gamle form og rutiner efter blot to uger. Optimismen er helt på sin plads. Du skal dog væbne dig med mere tålmodighed og regne med at tage mindst to ugers fri fra arbejde efter en maveplastik. I mange tilfælde er det en god idé at sørge for ro i op til tre til fire uger efter en maveoperation.

Generelt anbefaler jeg, at man tager fri fra arbejde i to uger efter reduktion af løst maveskind. Det vil tage en til to uger at gå helt oprejst igen og omkring 6 uger at komme tilbage til de fleste aktiviteter. – Stig-Frederik Kølle, plastikkirurg CeriX

Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at supplere fjernelse af løst maveskind med opstramning af bugvæggen. Det er særligt aktuelt efter graviditet, hvor mavemusklerne har delt sig. Det er et indgreb, der med fagtermer kaldes abdominalplastik med rectusplastik. Her kræver helingsprocessen yderligere tålmodighed, helt op til tre måneder. Man skal være forberedt på en lang helingsproces, hvis man vil have det perfekte resultat.

#2: Du vil være hævet efter maveplastik

I den første tid efter operationen vil maven være spændt og hævet. Hvor længe, hævelsen varer efter en maveplastik, er meget forskelligt fra person til person. For nogle varer hævelsen blot nogle få uger, mens andre kan være hævede i længere tid. Begge dele er helt almindeligt og ganske forventeligt.

Efter en abdominalplastik vil du være hævet længe, helt op til et år efter operationen, men den hævelse, du som patienten ser, er som regel væk efter 8 uger. Du skal have kompression på i 6 uger. – Stig-Frederik Kølle

Kompressionstøjet, du skal bære i tiden efter operationen, hjælper med at mindske hævelsen.

#3: Forvent ikke at hoppe i de stramme jeans lige efter din operation

Drømmen om at hoppe direkte i dine skinny jeans efter din maveplastik må vente lidt. Nøgleordet er igen tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed.

#4: Lad være – og vi gentager, lad være – med at veje eller måle dig i de første 8 uger efter operationen

I tiden efter din maveoperation vil din vægt sandsynligvis være højere end normalt. Det skyldes, at du binder en masse væske i den første måned.

Det er helt normalt at binde en del væske efter en abdominalplastik. For at undgå væskeansamling under huden, vælger vi ofte at anlægge 1-2 dræn, som du kan forvente at have i alt fra én til fem dage. – Daniel Yadete, plastikkirurg CeriX

I forbindelse med operationen du får anlagt 2 dræn, som fjerner og opsamler væske. Når der er gået en lille uge, vil en sygeplejerske sørge for at fjerne dine dræn og tjekke, at alt er, som det skal være.

#5: Healthy living

Rygning er no go mindst 6 uger før og i tiden efter din operation. Sørg derudover gerne for at spise let og sundt dagen før din operation. Lad være med at spise tung, fed mad. Det er vigtigt, at din krop er i god form inden din maveoperation. På den måde giver du dig selv de bedste forudsætninger for en hurtig og ukompliceret heling efter operationen.

Der er ingen begrænsninger op til operationen, hvad angår kost. Det kan dog – for din egen skyld – være en rigtig god idé at spise sundt op til din operation, da en sund livsstil generelt fremmer helingen. – Daniel Yadete

Prioritér proteinholdige fødevarer som f.eks. kylling, fisk, nødder og æg. Protein er kroppens byggesten og hjælper med at vedligeholde og genopbygge muskler og væv, hvilket selvsagt er ekstra vigtigt efter en operation.

#6: Dit system vil være på overarbejde

Smerten efter en maveplastik er ikke for sjov. Den gode nyhed er, at du bliver grundigt smertedækket, så ubehaget efter din operation vil være så minimalt som muligt. Den mindre gode nyhed er, at indtagelse af stærke smertestillende (syntetisk morfin) kan medføre forstoppelse. Fiberholdig kost, rigelig væske og bevægelse efter evne er derfor vigtigt. Forstoppelse forårsaget af stærke smertestillende kan desuden forebygges med supplerende laksantia, som udskrives af lægen.

Generelt når du dog langt med god, fiberholdig kost og rigelige mængder vand. Det er desuden vigtigt at komme hurtigt i gang med at gå en lille tur efter operationen, gerne ca. én gang i timen. På den måde minder du kroppen om, at du ikke er syg, men i en helingsproces.

#7: Lad være med at lege superwoman

Det er okay at bede om hjælp. Nok er du vant til at styre showet og koordinere alt i dit liv selv. Men du er nødt til at overgive dig og bede om hjælp efter din maveoperation, så du kommer dig bedst muligt – og hurtigst muligt. Det er vigtigt, at du tillader dig selv at give slip på kontrollen og accepterer, at du har brug for at lade dig passe og pleje.

MMO

#8: Det kommer til at gøre ondt, når du griner, græder, nyser, tager en dyb indånding, bevæger dig osv.

Du læser måske nogle steder, at du kun vil mærke ganske lidt efter din maveoperation. Det er ikke sandt. Det kommer til at gøre ondt. Sørger du for at forholde dig i ro i den første uge efter operationen, vil du dog hurtigt opleve, at det lysner. Og du får smertestillende medicin med hjem samt nøje anvisninger på, hvordan og hvor ofte pillerne skal tages, så du hele tiden er smertedækket.

De første par uger efter min operation kunne jeg ikke selv komme i og ud af sengen eller sidde oprejst i bilen. Min kæreste måtte hjælpe mig med alt. – Catarina, patient hos CeriX

I den første tid kan du ikke handle ind eller bære på noget, og du får brug for hjælp til at komme i bad. Du skal også regne med en længere periode, hvor du ikke selv må køre bil. Men fortvivl ej, du vil uden tvivl vil sidde med en følelse af, at det er det hele værd (og mere til), når du er på den anden side.

Nu hvor jeg har fået lavet operationen, er min eneste fortrydelse, at jeg ikke fik det gjort for længe siden. Jeg er blevet virkelig, virkelig glad for resultatet. Det bedste er følelsen af, at jeg godt kan lide, hvad jeg ser i spejlet – og jeg glæder mig til at komme på stranden til sommer. – Catarina

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CeriX (@cerix.dk)

#9: Se ikke sjove videoer i de første to uger…

Det kommer til at gøre ondt at grine de første to uger efter operationen. Lad derfor være med at udsætte dig selv for prøvelsen at se sjove klip uden at grine i den første tid efter din maveplastik.

mommy makeoever

#10: Bevæg dig mere efter de første to uger

Når du føler dig bedre tilpas, kan du begynde at gå små ture. Husk dog at du stadig er i en helingsproces, så det er vigtigt, at du starter roligt og blidt ud.

I den første uge kan du gå til og fra toilettet. Ugen efter vil du kunne gå lidt mere rundt. Det er vigtigt, at du får bevægelse og ikke ligger i sengen hele dagen. Det er nemlig vigtigt at få blodgennemstrømning for at undgå blodpropper og fremme helingen. – Stig-Frederik Kølle

Det er vigtigt at gå langsomt frem, når det kommer til at genoptage træning. Start med let kardio efter 6 uger, mens løft skal begrænses. Når der er gået tre måneder, kan du genoptage de fleste aktiviteter.

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud