Tilbage til oversigten
Brystforstørrelse, Kirurgi

Kapseldannelse

Hvis du har undersøgt muligheden for at få lavet bryster, er du sandsynligvis stødt på ordet ”kapseldannelse”. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på, hvad det er, hvordan du undgår kapseldannelse, og hvad risikoen for, at der opstår kapsler, egentlig er. Læs derfor blot med, hvis du vil blive klogere på fænomenet.

Hvad er kapseldannelse?

Hvis du får lavet større bryster får du typisk indopereret implantater i silikone. Uanset hvordan vi vender og drejer det, kan vi ikke komme uden om, at dette er et fremmedlegeme, der opereres ind i kroppen. Ganske vist et ufarligt fremmedlegeme, men dog stadig et fremmedlegeme.

Når kroppen møder et fremmedlegeme, vil den danne arvæv omkring det for at indkapsle det. Det er det samme, der for eksempel sker, når du får en piercing, og det er fuldkommen ufarligt. Det er slet og ret kroppens måde at håndtere et fremmedlegeme på, og det hverken kan eller skal undgås, at kroppen danner naturligt arvæv på denne måde.

Når du får lavet en brystforstørrende operation med implantater, vil din krop altså på helt naturlig vis danne arvæv rundt om implantatet. Dette vil blive til en lille kapsel, som er ganske ufarlig. Du mærker som udgangspunkt slet ikke til arvævskapslen, og du vil heller ikke kunne se den.

Kapseldannelse efter en brystoperation

Kapseldannelse som komplikation efter en brystforstørrelse henviser til, at nogle ganske få kvinder oplever, at arvævskapslen bliver meget tyk og i visse tilfælde deform. I stedet for at der blot bliver dannet et tyndt lag beskyttende væv omkring implantatet, oplever en lille mængde kvinder, at der bliver dannet en hårdere ”skal”.

I de tilfælde, hvor arvævet udvikler sig til en hårdere skal-lignende kapsel, begynder man at snakke om kapseldannelse som en komplikation. I princippet oplever alle, der får foretaget en brystforstørrende operation, kapseldannelse. Ordet kapseldannelse bruges imidlertid som regel om de tilfælde, hvor arvævet bliver hårdt og generende.

Skulle du opleve denne form for kapseldannelse efter en brystoperation, vil du måske kunne mærke, at dine bryster bliver hårde. Desuden kan du få ubehag eller smerter i brysterne. Sidst, men ikke mindst, kan dine bryster kommer til at se deforme ud, fordi kapslen rykker på et eller begge implantater.

Er kapseldannelse farligt?

Det er naturligvis frustrerende, hvis dine bryster bliver deforme efter en operation. Formålet med en brystforstørrelse er netop, at du skal føle dig godt tilpas i din krop, og det gør du næppe med deforme bryster.

Selvom det er er langt fra ønskværdigt, at brysterne mister deres tiltænkte form, er det heldigvis ikke farligt. Arvævet skader ikke din krop og udgør ikke en helbredsmæssig risiko for dig.

Det gælder dog, at nogen kvinder kan opleve smerte og ubehag som følge af kapseldannelsen. Er det tilfældet, er man naturligvis nødsaget til at reagere. Så kan det være nødvendigt at foretage en ny operation, hvor implantatet fjernes, og kapslen brydes. Det er ikke et indgreb, der som udgangspunkt er forbundet med komplikationer.

Efter at have fået eventuelle implantater fjernet, er det typisk muligt at få indopereret nye efter seks måneder. Du kan således fortsat godt forsøge dig med en brystforstørrende operation, og blot fordi du én gang har oplevet kapseldannelse, er det ikke ensbetydende med, at det sker igen.

Hvorfor får nogen kapseldannelse om implantater?

Der er endnu ikke nogen, der ved, hvorfor nogle få kvinder oplever en mere voldsom kapseldannelse ved implantater. Derfor kan man heller ikke sige, at nogen er mere udsatte end andre i forhold til kapseldannelse efter en brystoperation. Ligeledes er der – som nævnt – heller ikke noget det tyder på, at du får kapseldannelse igen, blot fordi du har oplevet det én gang.

Som vi også allerede har været inde på, dannes der i princippet altid kapsler omkring implantater. Om du er så uheldig, at det udvikler sig til at blive et problem, er ikke til at sige på forhånd. Heldigvis er det alt andet lige ikke noget, der udgør en sundhedsmæssig risiko for dig, hvis det skulle ske.

Hvor ofte opstår der kapseldannelse?

Selvom kapseldannelse ikke er farligt, vil du selvfølgelig gerne undgå at få deforme bryster og at opleve ubehag som følge af en operation. Heldigvis er risikoen for, at du skulle få kapseldannelse med implantater forsvindende lille. Faktisk er det under 2% af de kvinder, der får forstørret brysterne med implantater, der udvikler svær kapseldannelse efterfølgende.

Risikoen for, at du skulle opleve komplikationer i form af kapseldannelse, er derfor også minimale. Det bør således ikke være frygten for, at dette skulle ske, der afholder dig fra at få lavet et indgreb. Hvis du går at drømmer om at få en endnu smukkere og mere fyldig barm ved hjælp af implantater, kan du altså roligt få foretaget en brystforstørrende operation hos eksempelvis CeriX.

Uanset hvilken form for indgreb i kroppen der er tale om, vil det altid være forbundet med en lille risiko. Det gælder hvad end de er tale om en plastikoperation, eller du bliver opereret af sundhedsmæssige årsager. Risikoen for at der opstår komplikationer efter en brystoperation er dog så lille, at den ikke bør være afgørende for, om du få foretaget indgrebet eller ej.

Med en dygtig kirurg til at udføre operationen er du i trygge hænder. Naturligvis bør du altid være opmærksom på, at en operation i visse tilfælde kan medføre komplikationer, men da der er en meget lille risiko for, at det sker, er det ikke noget, du som udgangspunkt bør frygte.

Kapseldannelse: Symptomer, du skal være opmærksom på

Hvis dine bryster sidder som planlagt, og du ikke har nogen smerter, er der ingen svær kapseldannelse. Du kan naturligvis opleve ømhed i brystområdet i tiden umiddelbart efter operationen, og det er helt normalt. Skulle du efter længere tid – helt op til flere år efter – begynde at får hårde bryster, der gør ondt og måske også ændrer form, kan det være et tegn på, at der har dannet sig en kapsel.

Igen skal det nævnes, at der er meget lille risiko for, at der udvikles problematiske kapsler efter en brystforstørrende operation. Selvom du naturligvis bør være opmærksom på kapseldannelsessymptomer, er det derfor heller ikke noget, du som udgangspunkt bør frygte at opleve.

Er du i tvivl om, hvorvidt der er ved at opstå kapseldannelse, kan du altid konsultere din kirurg eller din læge. På den måde kan du én gang for alle få afgjort, om du skulle være en af de meget få uheldige, der oplever denne komplikation.

Hvordan undgår jeg komplikationer efter en brystoperation?

Der er altid en lille risiko forbundet med at blive opereret. Dog er der meget lille risiko for, at du oplever komplikationer som følge af en brystoperation, og hvis du vælger en pålidelig klinik som eksempelvis CeriX, bør du derfor heller ikke at frygte for følgerne.

Det er altid anbefalelsesværdigt at dyrke lidt ekstra motion i tiden op til en operation. Derudover er det fornuftigt at være særligt opmærksom på at spise sundt og drikke masser af vand. Ryger du, bør du stoppe med dette minimum seks uger før, du skal opereres. Det er med til at nedsætte risikoen for at få komplikationer betydeligt. Drikker du mere alkohol end Sundhedsstyrelsen anbefaler, bør du desuden skære ned på dette.

Generelt gælder det altså om at være lidt særligt opmærksom på din sundhed, hvis du gerne vil undgå komplikationer efter en operation. Desuden bør du selvfølgelig vælge en pålidelig og dygtig kirurg, hvis du vil være sikker på at få et godt resultat.

Hos CeriX bliver du opereret af én af de førende plastikkirurger i hele verdenen. Stig-Frederik Kølle er speciallæge i plastikkirurgi og har tidligere været ansat som lektor i plastikkirurgi ved Københavns Universitet. Du er altså i gode hænder, når du vælger at få foretaget din brystoperation hos CeriX.

Hvordan er risikoen for kapseldannelse ved forskellige typer operationer?

Kapseldannelse opstår, fordi kroppen så at sige ”beskytter” sig imod et fremmedlegeme – implantatet. Vil du minimere risikoen for, at der skulle opstå kapseldannelse, kan du således for eksempel vælge at få foretaget en brystforstørrende operation med eget fedt. Når der ikke bliver indopereret et fremmedlegeme i kroppen, dannes der ikke på samme måde arvæv. Derfor er kapseldannelse heller ikke en komplikation, der følger med denne form for brystoperation.

Vælger du at få foretaget en brystoperation med implantater, er der ikke noget, der peger på, at formen på implantaterne har noget at sige i forhold til risikoen for at udvikle kapseldannelse. Står du og skal vælge imellem dråbeformede eller runde implantater er det således ikke risikoen for kapseldannelse, du skal have med i overvejelserne.

Uanset hvad du vælger, er risikoen for kapseldannelse om implantater så lille, at det ikke er noget, du bør bekymre dig synderligt om. Når du vælger en ordentlig klinik såsom CeriX, bliver din operation udført af en grundig og kompetent kirurg, som nok skal kunne give dig et smukt og godt resultat.

Når operationen udføres korrekt, er der under 2% risiko for, at du kommer til at opleve kapseldannelse, der kræver en ny operation for at fjerne implantaterne. Du kan altså roligt få lavet en brystforstørrende operation hos CeriX.

 

Kontakt os og book tid til forundersøgelse