Tilbage til oversigten
Hudpleje, Peeling, Skønhed

Peeling til akne og ar efter akne

Kemisk peeling. Det lyder måske mest som et halvvidenskabeligt eksperiment fra en kemitime i gymnasiet. Og knap så meget som dét, det i virkeligheden er – en effektiv, kosmetisk behandling, der efterlader din hud med fornyet glød og forbedret struktur

Der er mange fordele ved kemisk peeling til akne og ar efter akne. Med peeling får huden først og fremmest en meget effektiv eksfoliering, og den efterlades klar, glat og mere ensartet. Huden nulstilles så at sige og får en ny, frisk start. Peeling er derfor meget velegnet til at forebygge udbrud af akne og behandle de akne ar, du måske er efterladt med efter utallige udbrud.

Hvordan fungerer kemisk peeling?

Kemisk peeling har overordnet to funktioner: At løsne hudceller og stimulere en ’kontrolleret skade’ ved at fjerne det øverste hudlag (epidermis), så huden ’reparerer’ sig selv og danner flere nye hudceller.

Under behandlingen smøres peelingen på ansigtet, hvorefter eksfoleringen begynder, porerne renses, og de akneskabende elementer i huden fjernes. Kemisk peeling medvirker ligeledes til at mindske produktionen af sebum (olie) i huden, hvilket reducerer risikoen for tilstopning af porerne og inflammation – noget, der uden tvivl står højt på ønskelisten hos enhver, der er eller har været plaget af akne.

Der findes forskellige udgaver af kemiske peelinger, som hver fungerer godt til forskellige formål. Jo stærkere en peeling er, jo dybere går den ned i huden – og desto større effekt vil du typisk se. De fleste peelinger skal gentages flere gange for at opnå den ønskede effekt, da huden over tid vil danne mere kollagen, blive mere jævn og til sidst fremstå sundere, have mere glød og reducere pigmentforandringer.

Hvilken peeling er bedst til akne?

Akneplaget hud behandles typisk med en let kemisk peeling for at rengøre porerne og reducere udbrud. Let peeling fjerner det øverste hudlag (epidermis) og gør det muligt for huden at regenerere. Denne type peeling er god til behandling af mild til moderat akne.

Mild peeling (akne udbrud)

Acnelan er en relativt ’mild’, men særdeles effektiv, peeling, som renser i dybden, fjerner urenheder og forbedrer hudens tekstur. Acnelan består af medicinsk peeling og produkter til hjemmebrug, og behandlingen er baseret på m.acne complex, der er synergistiske og komplementerende ingredienser (bl.a. salicyclic- mandelic acid, sodium lepargilate og shikimic acid). Ingredienser, som alle arbejder på de faktorer, der forårsager akne. Porerne renses i dybden, hvor ingredienserne opløser døde hudceller og overskydende olie.

  • Medicinsk peeling: 3 sessioner med 2-3 ugers mellemrum
  • Hjemmeprodukter: Rens, creme og eksfolierende ansigtsmaske

Der er ingen ’nedetid’, så du kan fortsætte din dag som normalt efter behandling. Ved mere dybdegående peeling er ’helingstiden’ lidt længere, typisk 7-10 dage.

Dyb peeling (akne ar)

PRX-T33 peeling er et eksempel på en stærk peeling, som arbejder dybere i huden. Peelinger i denne kategori indeholder som oftest trichloreddikesyre (TCA). TCA virker ved at skabe en ’kontrolleret skade’ i det øverste hudlag (epidermis), så de beskadigede og arrede hudceller fjernes.

  • Medicinsk peeling: Typisk 3-5 sessioner med 1 uges mellemrum
  • Hjemmeprodukter: Plejende og fugtgørende WiQo-creme

Med stærke peelinger som PRX-T33 er det muligt at reducere ar efter akne, fordi der dannes nye hudceller, hvilket resulterer i en mere glat og jævn hudoverflade. Det er her vores nye yndlings K-ord kommer i spil: Kollagen. Når huden begynder at hele efter en dybdegående peeling, stimuleres hudens produktion af kollagen. Kollagen skaber fylde i huden, og udfylder f.eks. akne ar, hvilket minimerer arrene og giver en mere jævn hud.

Dybdegående peeling er en god løsning, hvis dine ar er mere overfladiske (end de er dybe). Er der tale om dybe ar, er behandling med laser i mange tilfælde den bedste løsning, f.eks. Fractional Laser.

laserlys

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CeriX (@cerix.dk)

Er kemisk peeling en god kur mod akne?

Peeling er god til at symptombehandle akne, men de kan ikke helbrede eller fjerne årsagen til akne alene. Alle hudtyper er forskellige, og reaktionerne på behandling varierer fra person til person. Kemisk peeling anbefales som oftest i kombination med hudplejeprodukter, særligt hvis der er tale om mere moderat akne.

Mist ikke modet! Selvom kemisk peeling ikke kan fjerne og helbrede akne alene, så forbedrer de huden effektivt, gør den klar og meget mere modtagelig for de gode hudplejeprodukter, du anvender til at bekæmpe din akne. Dine produkter absorberes nemlig meget bedre og virker langt mere effektivt på en hud, der er renset i dybden med peeling. I sidste ende giver det dig bedre resultater.

Kemisk peeling til hyperpigmentering

Foruden behandling af akne i udbud og ar efter akne er kemisk peeling velegnet til at reducere de irriterende mørke pletter, der ofte er synlige efter, du har haft et udbrud (bedre kendt som postinflammatorisk hyperpigmentering). Peeling, som f.eks. PRX-T33, ensarter hudens farve og nogle af de ingredienser, der findes i peelingen, f.eks. kojicsyre, har en lysnende effekt, som medvirker til at fjerne mørke plamager og pletter.

PRX blog

Vedholdenhed og tålmodighed

Kemisk peeling er effektiv til stort set alle akne udfordringer. Det kræver dog en vis vedholdenhed! Er målet et perfekt resultat, skal du nemlig ofte regne med et længere forløb med flere behandlinger, ligesom du skal regne med at supplere med produkter til hjemmebrug for at få den fulde effekt af de peelinger, du får på klinikken.

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud