Tilbage til oversigten
IPL, Karfjernelse, laser, Pigmentfjernelse

Smuk hud med laser

Laserbehandling forbindes ofte med hårfjerning af den permanente slags. Laserlyset er dog blevet brugt til behandling af et utal af hudproblemer siden 1960erne. Det være sig alt fra solskader, pigmentering, linjer og rynker, fjernelse af tatoveringer samt ar og strækmærker.

I de seneste år har brugen af laser i den kosmetiske branche taget kvantespring. Især den hastige teknologiske udvikling og de mange muligheder for at justere og tilpasse laserlyset det specifikke (problem)område har betydet, at det i dag er muligt at behandle de fleste hudtyper, hudtoner og områder, herunder de mere følsomme områder omkring øjnene, øjenlåg og læber. Laserbehandling er desuden egnet til alle aldersgrupper, både som forebyggende og af reparerende karakter.

Laserlyset rammer præcist, opvarmer og stimulerer hudens celler. Det kickstarter kollagenproduktionen og reparationen af de kontrollerede ’skader’ i huden, laserlyset laver.

Ny, frisk kollagen forynger huden, udglatter linjer og rynker, ligesom områder med misfarvning og ar får en mere ensartet og jævn struktur. Selvom laserbehandling i udgangspunktet tilhører den ’non-invasive’ kategori af kosmetiske behandlinger, kræver nogle laserbehandlinger et par ugers heling.

Hvad er laser, og hvordan virker det?

Hudforyngelse med laser er en populær kosmetisk behandling, som i vid udstrækning benyttes til at forny huden i ansigtet, nakken samt på hænderne og brystet. Laser er grundlæggende en betegnelse for lys, der har samme bølgelængde og følges ad i bølger. Når energien i laserlyset rammer huden, vil det medføre en proces, hvor hudcellerne fornyes. Der er forskellige typer af lasere, som kan indstilles til forskellige bølgelængder af lys, så deres styrke, penetration og dybde i huden varieres.

Laserlys fremmer kroppens egne helingsprocesser. Lyset optages og bruges af vores hudceller, lidt på samme måde som planter optager solens lys og bruger det til energi og vækst.

Kort (og meget forenklet) fortalt opvarmer lyset den væske, der er i hudcellerne, hvilket skaber en kontrolleret ’skade’ og igangsætter en reparationsproces. Denne kontrollerede ’celleskade’ stimulerer produktionen af nye, stærkere hudlag med øgede niveauer af elastin og kollagen. Resultatet er en yngre, mere jævn og sundere hud med færre linjer, rynker og pigmentering.

Når vi er unge, har de fleste af os rigeligt med kollagen og elastin. Omkring 30-års alderen falder produktionen af kollagen og elastin. Vi får fine linjer, rynker og mister glød, ligesom mange får mørke spots og plamager.

Behandling med laser fremmer altså hudens kollagenproduktion, som gør huden stærk og jævn, ligesom produktion af elastin øges, hvilket gør huden fast og smidig. Hudcellerne i det øverste lag af huden producerer begge dele.

Design uden navn

Forskellige typer af lasere?

Der findes forskellige typer af lasere. Overordnet kan de inddeles i to forskellige typer af lasere: Ablative og non-ablative.

Ablative lasere (f.eks. CO2 laser) fjerner det øverste hudlag (epidermis) og opvarmer hudcellerne i den underliggende ’læderhud’ (dermis). På den måde stimuleres bindevævet til at genopbygge nye, elastiske hudfibre. Ablative lasere ødelægger hudcellerne, hvilket forårsager en regenereringsproces i hudens overflade. Kroppen ’provokeres’ til at producere nye, friske celler for at reparere ’skaden’ i hudens overflade. Det resulterer i en stærkere og mere glat hud. Ablative laserbehandlinger er meget effektive og giver flotte resultater. Man skal dog være indstillet på, at det ikke er en helt smertefri behandling, ligesom man skal regne med ’nedetid’, idet huden vil have sår, være rød, øm, sår og let hævet i tiden efter behandling (som ordsproget lyder: No pain no gain).

Ablative lasere genererer temperaturer over 100°C med det formål at fordampe det ydre hudlag (epidermis). Effekten virker i en dybde på omkring 1,5 mm i huden.

Non-ablative lasere (f.eks. IPL laser) er mere skånsomme end ablative lasere, idet de ikke fjerner og ødelægger hudcellerne i det øverste hudlag, men i stedet forårsager en kontrolleret ’skade’ i huden ved at opvarme cellerne til en bestemt temperatur og dybde. Non-ablative lasere igangsætter således en reproduktion af hudens kollagene fibre, som derved opstrammes, ligesom hudcellerne stimuleres til at danne mere kollagen og elastin. Resultaterne er mere moderate sammenholdt med ablative lasere, men der er ingen ’nedetid’, ingen afskalning af huden og kun kortvarig rødme. Resultaterne er stadig effektive og gode, men det vil sandsynligvis være nødvendigt med flere behandlinger (sammenholdt med én behandling med ablativ laser).

Non-ablative lasere genererer temperaturer omkring 65°C, hvilket får hudens kollagen til at ’krympe’, hvilket fremprovokerer en genopbygning af huden.

pigment fjernelse IPL

Fraktioneret eller non-fraktioneret?

Det gælder for både ablative og non-ablative lasere, at de kan være enten fraktioneret eller non-fraktioneret.

Non-fraktionerede lasere behandler hele det område, der udsættes for laseren. Det er en mere intens behandling end fraktioneret laserbehandling. Fraktionerede lasere behandler nemlig kun en del af det område – dvs. en brøkdel eller et fragment af huden – der udsættes for laseren. Det efterlader kanaler af laserbehandlet væv (også kaldet mikroskopiske termiske zoner, MTZ) omgivet af sundt ubehandlet væv. Det betyder, at helingsprocessen og bivirkninger ved behandling med fraktioneret laser er meget minimal sammenlignet med non-fraktionerede lasere.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CeriX (@cerix.dk)

Lasere til hjemmebrug?

Udviklingen indenfor laserteknologi er indenfor de seneste år gået rigtig hurtigt.

Det betyder, at der i dag findes lasere, der kan behandle alle hudtyper.

Derudover er der efterhånden kommet mange lasere til hjemmebrug på markedet. Disse lasere virker dog ved en meget svagere styrke sammenlignet med professionelt udstyr. Effekten vil derfor være markant mindre. Udstyret er ganske enkelt udviklet på en måde, så den utrænede forbruger ikke kommer til skade og nogenlunde sikkert kan anvende udstyret – og det har alt andet lige en betydning for de resultater, du kan forvente.

Vælger du at få laserbehandling på en professionel klinik anvendes dyrt og meget effektivt udstyr. Udstyr, som kræver uddannelse og træning. Professionelle behandlere er nemlig uddannet og autoriseret ved Styrelsen for Patientsikkerhed til at håndtere udstyret korrekt. De er trænet i at tilpasse laserlyset til din hud, så du opnår sikre og flotte resultater.

Det er altafgørende, at du kun lader dig af behandle af sygeplejersker og læger, som er autoriseret og har erfaring med laserbehandling.

Får du professionel behandling, skal der færre behandlinger til for at opnå flotte resultater.

Hvad koster laserbehandling

Prisen for behandling med laser afhænger af lasertypen og det område, der skal behandles. Er der kun tale om et enkelt område ligger prisen fra 700 kr., mens prisen for et helt ansigt er 3.000 kr. Som nævnt kan der være behov for flere behandlinger ved behandling med non-ablative lasere, som f.eks. fraktioneret laser. I disse tilfælde er der muligt for at opnå rabat ved køb af et forløb og klippekort.

Udfyld kontaktformular og få en gratis konsultation