Tilbage til oversigten
Kirurgi, Skønhed

Ansigtsløft: Hvad, hvordan og hvorfor?

Ansigtskirurgi opstrammer underliggende muskler og bindevævslag i ansigtet, løfter væv og fjerner overskydende hud og fedt. Alt sammen med det formål at give ansigtet og halsen et mere ungdommeligt udseende. Et ansigtsløft er den mest effektive måde at bekæmpe løs hud og udglatte dybe rynker og folder.

Ansigtsløft udgør dét, man kunne kalde en grundsten indenfor ansigtsforyngelse. Det er tilfældet på trods af, at ansigtsløft ofte er et indgreb, der indebærer 2-3 ugers ’nedetid’, ligesom ansigtsløft ikke er et billigt indgreb. Ansigtsløft er faktisk ét af de mest populære områder indenfor plastikkirurgi. På globalt plan (ifølge American Society of Plastic Surgery, ASPS) har 121.531 personer fået et ansigtsløft alene i 2018.

Hvem er egnet til et ansigtsløft?

Den ideelle kandidat til et ansigtsløft har synlige aldersforandringer i ansigtet, f.eks. indsunkne kinder, slap og hængende hud langs kæbelinjen og ’hamsterposer’ – og selvfølgelig et ønske om at gøre noget ved det.

Den oplagte kandidat til et ansigtsløft er desuden ikke-ryger og ved generelt godt helbred uden alvorlige underliggende medicinske tilstande. Ligesom BMI også skal være under 30 af anæstesiologiske årsager. – Daniel Yadete, plastikkirurg CeriX

Hvordan foregår helingsprocessen efter et ansigtsløft?

Den første nat efter operationen overnatter du på CeriX privathospital. Du vil helt sikkert føle dig ret træt og lidt ’groggy’ i timerne efter operationen. Du får medicin, så du er godt smertedækket.

Når du bliver udskrevet, er det med en ansigtsbeklædning, som du skal bære i den første tid efter din operation. Sørg for at du har en ven, en partner eller noget familie, som kan transportere dig godt hjem, og som tager sig af dig i dagene lige efter operationen.

Menuen står på ’blød’ og flydende kost i de første par dage. Det kan f.eks. være smoothies og fødevarer, der er lette at tygge med et højt proteinindhold. Sørg også for at have en god, fast pude, som løfter og holder dit hoved højt, når du hviler.

Når du begynder at hele, kan du opleve, at det begynder at klø, ligesom spændthed og hævelse er helt normalt. Det aftager indenfor de første par uger. – Daniel Yadete, plastikkirurg CeriX

Hvad er forskellen på klassisk og endoskopisk ansigtsløft?

Det er muligt at opnå en foryngelse af ansigtet med både et klassisk og et såkaldt endoskopisk ansigtsløft. Den afgørende forskel i de to indgreb ligger i måden, de udføres på. Hvor arrene normalt placeres ved ørerne og/eller ved hårkanten ved et klassisk ansigtsløft, efterlades ingen synlige ar, når ansigtsløftet udføres endoskopisk*. At indgrebet foregår endoskopisk betyder kort fortalt, at det udføres ved hjælp af en innovativ kikkertteknik, hvor der laves små indstik rundt i hårgrænsen, som let kan skjules efterfølgende, så arrene bliver så godt som usynlige.

Fordi et endoskopisk indgreb kun indebærer ganske få, små snit bag hårgrænsen, efterlades kun minimale ar i hårbunden og bag øret, der er næsten umulige at få øje på. – Stig-Frederik Kølle, plastikkirurg CeriX

I mange tilfælde giver det god mening at supplere ansigtsløft med fedttransplantation, f.eks. til læber og øjne. Det vil nemlig ofte være muligt og give rigtig god mening at flytte (nano)fedt fra lår og mave, som efterfølgende injiceres til områder i ansigtet, der mangler volumen.

*Der skelnes mellem pandeløft, ansigtsløft (løft af midface) og halsløft. Det er pandeløftet, der udføres endoskopisk med mere eller mindre usynlige ar i hårgrænsen. Ansigtsløft og halsløft udføres med næsten usynlige ar foran øret, bag øret og i hårgrænsen bag øret.

Dag for dag

Der er intet klart svar på hvor hurtigt, du kommer dig efter et ansigtsløft, da det er meget individuelt og i høj grad afhænger af, hvor godt din krop heler fra naturens side. Det typiske forløb ser dog sådan her ud:

Dag 1: Dagen efter operationen er du klar til at blive udskrevet. Din kirurg kigger til dig og sikrer, at du er helt parat til at komme hjem. Du kan godt komme i bad, men du har hovedbeklædning på, som helst ikke må blive våd, så det er bedst, hvis du kan undgå at blive våd i hovedet.

Dag 3-4: Mængden af blå mærker og hævelse er på sit højeste nu. Du vil være rigeligt smertedækket, så husk at tage din medicin og sørg ellers for ro og afslapning.

Dag 2-5: Du kommer til kontrol allerede inden for de første fem dage. Her får du fjernet de dræn, som er anlagt for at forhindre væskeansamling. På dette tidspunkt vil du kunne vaske dit hår med skånsomme produkter, helst uden parfume. Sørg for at være forsigtig og gå stille og roligt frem. Dup dit ansigt tørt og lad dit hår lufttørre – varmen fra føntørren kan være lidt for voldsom. Vent også med at bruge makeup.

Dag 7: En uge efter operationen er det tid til at fjerne sting. Du kan så småt ordne lidt praktiske opgaver derhjemme eller meget blide aktiviteter. Husk dog at lytte godt efter kroppens signaler og tag en pause, hvis du mærker ubehag. Nogle vælger at tage på arbejde allerede efter en uge, mens andre venter, indtil hævelsen er aftaget mere (omkring 2-3 uger efter operationen). Sørg for ikke at vende hovedet nedad og løft ikke tunge ting.

Uge 2: Du kan efterhånden sove på siden igen, men sov ikke på maven, indtil du får grønt lys af din kirurg.

Måned 1: Efter en måneds tid kan du normalt vende tilbage til dine almindelige rutiner. Undgå dog at få pulsen for højt op – dvs. ingen løb eller styrketræning. Gåture er dog helt i orden.

Måned 3-4: Solbeskyttelse er naturligvis et must (kirurgisk indgreb eller ej)! Særligt de første 3 til 4 måneder efter et ansigtsløft er det vigtigt, at du er flittig med at bruge solcreme med en høj SPF.

Helt op til et år efter operationen kan du i mindre grad opleve at være hævet, have små blå mærker. Nogle oplever også, at huden er følelsesløs. Det er dog sjældent noget andre vil bemærke.

Hvor lang tid varer hævelsen efter et ansigtsløft?

Forvent at være hævet og misfarvet i 2-3 uger efter operationen. Hævelsen vil være værst mellem dag 2 og 4. For at begrænse hævelsen er det vigtigt, at du så vidt muligt undgår at bøje hovedet nedad, ligesom du ikke må løfte tunge ting.

Det kan være en god idé at anvende en kølende ansigtsmaske for at reducere hævelse og blå mærker mest muligt. Særligt i det første døgn og de første dage efter operationen kan du mindske hævelse og misfarvning, hvis du sørger for at bruge kølemasken 15-20 minutter ad gangen med hyppigt interval.

Hvor lang tid går der før det endelige resultat?

Når den komprimerende hovedbeklædning kommer af efter et par dage, kan du allerede se noget af resultatet – trods hævelse og misfarvning.

Du skal regne med at tage fri fra dit arbejde cirka 1-2 uger efter operationen. Det er vigtigt, du først og fremmest lytter til kroppens signaler. Oplever du smerter eller ubehag, skal du sørge for at stoppe op, passe på og slappe af. Du kan gå små ture kort tid efter operationen, mens løb og mere intens motion dog først må genoptages efter 6 ugers tid, når du er helet ordentligt op.

Det endelige resultat vil du først have efter 6 til 12 måneder. – Daniel Yadete, plastikkirurg CeriX

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CeriX (@cerix.dk)

Hvor lang tid holder et ansigtsløft?

Som tommelfingerregel varer det 10 år, før udseendet er tilbage til udgangspunktet, hvor det måske vil være nødvendigt med et vedligeholdende indgreb. Det er dog meget individuelt, da det afhænger af faktorer som f.eks. tidligere rygning, soleksponering, genetik og generel helbredsstilstand.

Sørger du for at holde dig sund, og er du god til at pleje og passe på din hud, vil du opleve, at dit ansigtsløft holder længere. – Stig-Frederik Kølle, plastikkirurg CeriX

Det er f.eks. vigtigt at anvende solcreme, få nok søvn og forsøge at minimere stress, da det alt sammen er faktorer, som har indflydelse på kvaliteten af din hud og holdbarheden af dit ansigtsløft.

Hvad koster et ansigtsløft?

Prisen for et ansigtsløft varierer meget, og den endelige pris afhænger i høj grad af omfanget og sammensætningen af selve indgrebet – samt af hvilken teknik, der anvendes (dvs. klassisk eller endoskopisk). Der vil nemlig altid være tale om et skræddersyet forløb, som matcher den enkeltes individuelle behov og ønsker.

Pris: Fra 53.900 kr. (midface) til 190.000 kr. (CeriX Signature Facelift)

I de fleste tilfælde er halsløft inkluderet i ansigtsløft. Mange vælger desuden at få et pandeløft samt korrektion af øjenlåg i kombination med ansigtsløft, hvilket naturligvis har en betydning for den endelige pris. Er der tale om en kombination af flere indgreb, vil det ofte være muligt at opnå en besparelse. Forud for din operation kommer du til en forundersøgelse, hvor din kirurg sætter dig grundigt ind i alle dele af dit ansigtsløft. Her får du også udspecificeret alle elementer og den endelige pris.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CeriX (@cerix.dk)

Hvad er alternativet til et ansigtsløft?

Det er ikke altid nødvendigt med et fuldt ansigtsløft. Har du f.eks. kun ganske lidt hængende eller løs hud, vil det kunne klares ved et halsløft eller et nedre ansigtsløft. Disse indgreb retter primært fokus mod halsen og den nedre del af ansigtet. Der er dog ingen generel standardbeskrivelse af disse variationer, og i mange tilfælde vil anbefalingen være en kombination af flere indgreb for at sikre et harmonisk resultat.

Ikke-kirurgiske alternativer til ansigtsløft er f.eks. Ultherapy®. Ultherapy® er også bedre kendt som naturligt ansigtsløft uden kirurgi, idet der anvendes ultralyd til at løfte og booste huden indefra. Behandlingen stimulerer hudens egen produktion af kollagene fibre øges, hvilket på længere sigt medvirker til at løfte huden og gøre den mere fast og spændstig.

17

Fillers give et midlertidigt løft og medvirke til at genvinde tabt volumen, ligesom ikke-permanente fillers, som f.eks. Restylane, kan skabe en mere jævn og vital hudkvalitet. I kombination med Botox kan der opnås et mildere og mere ungdommeligt look.

Endelig kan det være, at du opnår det bedste resultat i en kombination af kirurgiske og ikke-kirurgiske indgreb. Det bliver du meget klogere på, når du kommer til den indledende og uforpligtende forundersøgelse hos CeriX.

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud