Tilbage til oversigten
laser, Skønhed, Strækmærker og ar, Sunekos

Sådan slipper du af med strækmærker

De dukker op på maven, hofterne, lårene og brysterne – de irriterende strækmærker, der ikke gør noget godt for udseendet af huden. Skyd skylden på vægtøgning, genetik eller graviditet, når først et strækmærke er dannet, kan det næsten være umuligt at slippe af med. Der er dog noget, du selv kan gøre, hvis du er ked af dine nye mærker…

Strækmærker skyldes i langt de fleste tilfælde et øget pres på de elastiske fibre i huden. Fibrene bliver desværre ikke elastiske igen. Det betyder, at de blårøde strækmærker for de fleste heller ikke forsvinder igen.

Hvorfor får man strækmærker?

Både mænd og kvinder kan få strækmærker i forbindelse med vægtstigning, hurtig vækst eller markant vægttab. Strækmærker ses dog hyppigere blandt kvinder end mænd, fordi de ofte opstår som følge af graviditet og hormonelle forandringer.

Vi møder mange kvinder, der oplever, at huden har slået ’revner’, fordi den ikke har kunne følge med den hurtige vækst af maven. 

Endelig kan strækmærker skyldes genetik – har dine familiemedlemmer strækmærker, er der større risiko for, at du også udvikler dem.

Hvornår bliver strækmærker hvide?

Strækmærker er i bund og grund ’skader’, som sker i vores underhud og viser sig som rødlige og blåviolette striber på huden, typisk lår, mave, bryster og arme. De blålige og røde nuancer vil med tiden få en mere lys, hvidlig farve. Strækmærkerne bliver på den måde hvide og ’sølvfarvede’ med tiden.

Strækmærker er det synlige resultat af, hvordan huden håndterer ekstrem spænding, som ellers ville medføre, at huden nærmest faldt helt fra hinanden.

Det er naturligvis dejligt, hvis man lærer at affinde sig med og elske de nye mærker. Omvendt er det virkelig en skam ikke at gøre noget ved dem, hvis man er generet af den sprækkede hud og de små hvide ’lyn’.

Kan strækmærker trænes væk?

Det er desværre ikke muligt at træne strækmærkerne væk. Dog kan du ved at træne og spise sundt forbedre deres udseende, så de bliver mindre og mere lyse i farven. Alternativt kan du overveje en behandling med laser, der kan reducere strækmærkerne markant.

‘Lighten up’ med laser

Fractional Laser er en behandling, som egner sig rigtig godt til reduktion af både ar og strækmærker. Fractional Laser reducerer strækmærkerne markant. Det er desværre ikke muligt at fjerne strækmærkerne helt, men jo nyere de er, jo større procentvis reduktion vil du opnå. Derfor er det faktisk allerbedst, at man starter behandling allerede, når strækmærkerne er helt nye og ’friske’.

Fractional Laser er en forholdsvist ny amerikansk teknik, hvor der laves en kontrolleret skade i bindevævet, hvilket stimulerer ny celledannelse i huden. På den måde erstattes de ødelagte fibre, og der kommer forbedret elasticitet i vævet.

Det svarer til at få et sår på hudens overflade, hvor kroppen vil begynde at reparere for at hele såret. Når kroppen reparerer, deler alle cellerne sig i området, og en fornyet produktion af kollagen sætter i gang.

Kollagen svarer til hudens ’elastikker’. Jo mere kollagen, jo bedre elasticitet – og jo mere vil huden ’trække’ sig sammen. Har man små fordybninger i huden, f.eks. ar eller strækmærker, er det således muligt at få huden til at trække sig sammen og samtidig danne ny hud nedefra med laseren.

laserlys

Vi arbejder med andre ord nedefra og op, uden at lave sår på hudens overflade. Når der dannes ny hud, reduceres arvævet, der er med til at trække huden ned og skabe små fordybninger – f.eks. i form af strækmærker.

En tilfredsstillende reduktion kræver typisk 6 behandlinger med et interval på 4 til 6 uger. Huden fortsætter desuden med at arbejde 6 måneder efter endt behandlingsforløb.

Med laserbehandling løftes huden, så strukturen bliver mere jævn og ensartet, uden små huller og fordybninger. Den reduktion, du opnår, vil være permanent.

Kamuflér strækmærker med en maveplastik

Er der meget løs hud og strækmærker kan det kamufleres ved hjælp af en maveplastik – i fagtermer også kaldet Tummy Tuck eller abnominalplastik. Det er typisk aktuelt efter et større vægttab, som har resulteret i ekstra hud fyldt med strækmærker. I sådanne tilfælde fjerner vi den overskydende hud, og trækker det eksisterende hud op, så maven får et mere stramt look, med færre strækmærker.

Design uden navn (1)

Strækmærker kan reduceres med Sunekos

Endelig er det muligt at reducere strækmærker markant ved hjælp af en helt ny injektionsbehandling, nemlig Sunekos. Sunekos består af en potent formel af aminosyrer og hyaluronsyre, som fugter og regenerer huden indefra. Hudens egen produktion af kollagen og elastin stimuleres, hvilket er vigtigt, når hudens lag skal genopbygges – og når det arvæv og de strækmærker, som generer, skal løftes.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CeriX (@cerix.dk)

Kan strækmærker forsvinde helt?

Det er desværre ikke muligt at slippe 100% af med strækmærkerne, når de først er kommet. Det er dog muligt at opnå en markant og synlig reduktion, f.eks. med laserbehandling.

Udfyld kontaktformular og få en gratis konsultation