Tilbage til oversigten
Uncategorized

Genbrug af filler – Sandt eller falsk?

Berigtigelse af mediekritik

Først og fremmest er vi er meget berørte og kede af hele situationen, og håber ikke at det har medført for mange bekymringer og spekulationer hos vores kunder. Vi står selvfølgelig til rådighed, hvis nogen skulle have brug for yderligere information, og vi har desuden også samlet en masse fakta om sagen nedenfor.

CeriX har de sidste par uger været udsat for kritik i en række artikler i Jyllands-Posten og BT. I artiklerne påstås det, at vi i klinikkerne har genbrugt sprøjter med filler kunderne imellem. Begge online aviser har i den forbindelse bragt et billede, der angiveligt skulle underbygge de to mediers påstande. Kritikken er helt og aldeles uberettiget, og vi afviser og har hele tiden afvist alle anklager. Vi forstår godt, hvis du som kunde bliver bange og utryg, når du læser sådan en artikel. Derfor er det også vigtigt for os, at understrege, at disse påstande ikke alene er forkerte, de er desuden også helt udokumenterede.

CeriX faglige stolthed

Vores mission har altid været at tilbyde behandlinger på det højeste faglige niveau i landet. Det har været et erklæret mål, at være de dygtigste og mest etiske behandlere i et marked, hvor der ellers ofte hersker junglelov og lovløshed. Derfor rammer det også vores stolthed og integritet ekstra hårdt, når vi bliver anklaget for at være netop det modsatte.

Alle sygeplejerske i CeriX, gennemgår den hidtil mest omfattende efteruddannelse i branchen, der løbende udvikler deres faglige kompetencer. Dette fortsætter hele vejen op til, det vi kalder Masterlevel, som er mere end 10 års erfaring. Vi betragter dette som den vigtigste hjørnesten af vores forretning – faglig uddannelse og kompetente kosmetiske sygeplejersker. Vores faglige team har desuden den mest omfattende erfaring i branchen målt på antal års erfaring i gennemsnit per medarbejder.

Anonyme opslag på Reddit

Det hele startede med en masse anonyme profiler på platformen, Reddit, der pludselig begyndte at skrive en masse meget voldsomme anklager mod CeriX, hvilket flere medier blev opmærksomme på. Kritik vi i CeriX aldrig før havde set eller hørt om fra hverken kunder direkte i klinikkerne, på trustpilot, til vores whistleblowerordning eller blandt vores medarbejdere internt.

Flere medier har valgt ikke at viderebringe disse anklager, da de meget ansvarligt har vurderet, at der ikke var tilstrækkeligt med dokumentation til at underbygge de anonyme kilders undergravende og voldsomme anklager mod vores forretning. Kilderne er alle tidligere ansatte, der enten har verserende personalesager eller som nu arbejder i konkurrerende virksomheder. De har derfor motiver af både personlige og økonomiske karakterer for at skade CeriX som forretning, hvilket kompromitterer deres troværdighed. De er desuden ikke af hinanden uafhængige, hvilket de presseetiske regler foreskriver.

Vi har over for begge de to medier, der alligevel valgte at viderebringe kildernes anklager, stillet op og svaret på alle deres spørgsmål. Vi har forklaret og dokumenteret vores procedure og vi har påpeget alvoren i det usande og udokumenterede postulat om, at CeriX skulle genbruge filler, som de viderebringer i artiklerne. Desværre har en historie med sensation, vist sig vigtigere end at dokumentere sandheden. 

Udvidet gennemgang af klinikken

Styrelsen for Patientsikkerhed har desuden været på et ekstra reaktivt udvidet tilsyn i vores klinik – netop på baggrund af disse historier. Ved sådan et tilsyn gennemgår de alle procedure, de gennemgår journaler, både nye og gamle, de gennemgår arbejdsgange og mange andre ting.

Du kan iøvrigt bede din kosmetiske sygeplejerske, vise dig produktet inden det pakkes ud.

Styrelsen har ikke fundet grund til anklagerne – og Styrelsen skriver:

Link til Tilsynsrapport:

“Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden
Behandlingsstedet fremstod sundhedsfagligt velorganiseret med gode procedurer og høj grad af systematik, og vi identificerede ikke problemer af betydning for patientsikkerheden”

Proceduren for Touch-up og hvorfor?

Hos CeriX har vi altid bestræbt os på at minimere risikoen for komplikationer.

Proceduren for opdeling af behandlinger over tid, har vi bygget på mange omfattende studier, der alle redegør for, at denne procedure er 100% sikker. I samtlige af de mange og omfattende studier, vi har bygget vores procedure op omkring, er der ikke dokumenteret et eneste tilfælde af kontaminering. Vores hensigt har alene været at minimere risikoen for komplikationer og overbehandling ved at give lidt mindre over flere omgange, hvorimod vi ser, at injicering af hele produktet på én gang, kan medføre en øget risiko for asymmetri og komplikationer (overbehandling). 

Derfor har vi også tidligere haft en procedure, hvor sygeplejersken i nogle tilfælde kunne dele behandlingen op over to omgange. I stedet for at injicere al produktet på én gang, så kunne der gives lidt mindre ved første behandling. Var det så nødvendigt med lidt mere produkt ville vi lave en ‘touch-up behandling’ inden for maks 6 uger efter første behandling, når hævelsen havde lagt sig. På den måde forsøgte vi at sikre os imod, at ingen gik fra vores klinikker med følelsen af at være ‘overbehandlet’. Vi mener nemlig at ‘less is more’. 

Vi har nu, efter at have rådført os med Styrelsen for Patientsikkerhed valgt at lave proceduren om, så vi ikke på samme måde deler behandlingen op, men benytter nu kun nyt produkt hver gang. 

Proceduren dokumenteret bag flere studier

Proceduren for anvendelse af rest-produkt, bygger på flere omfattende studier som redegør for at denne procedure er sikker. I studierne er der ikke dokumenteret et eneste tilfælde af kontaminering. Årsagen til denne procedure, er at det er det mest sikre iht. At lave en sikker behandling, minimere risikoen for komplikationer. Injiceres hele produktet på én gang er der altså en større risiko for asymmetri, overbehandling og komplikationer.

Dette er en procedure som mange klinikker i Danmark og udlandet anvender.

Vi har her taget et par af studierne med:


Resumé af studiet “Safety of Storing and Reusing Hyaluronic Acid Fillers” fra Cosmetic Dermatology (2011):


Hvad handlede studiet om?

Studiet undersøgte, om det er sikkert at genbruge restindholdet af hyaluronsyre (HA)-fillere (Restylane og Juvéderm Ultra Plus), som opbevares i medicinske køleskabe i op til ét år.

Hvordan foregik det?
Læger ved University of Pittsburgh gennemgik journaler fra patienter, som havde fået indsprøjtet HA-fillere fra 2007 til 2009.

De undersøgte 340 Restylane og 510 Juvéderm sprøjter, hvoraf 116 og 199 blev delvist brugt og gemt til senere brug.
Restindhold blev opbevaret korrekt med nyt sterilt nålehoved, patient-ID, og i et køleskab ved 4°C.

Resultater
Ingen patienter fik bakterielle infektioner som følge af genbrugte sprøjter.
De fleste patienter fik rester injiceret igen efter ca. 6 måneder.

En lille andel (ca. 13%) af sprøjterne blev aldrig brugt op og kasseret efter ét år eller ved udløb.

Konklusion

Det er sikkert at genbruge korrekt opbevarede HA-fillere uden øget risiko for infektion. Dette kan være både økonomisk fordelagtigt for patient og klinik.

Læs det fulde studie her:

Safety of Storing and Reusing Hyaluronic Acid Fillers: A Retrospective Chart Review


I et andet studie “Cross-sectional study of the microbiological safety profile of reusing hyaluronic acid fillers”:


Studiets formål

Formålet med dette brasilianske studie var at undersøge den mikrobiologiske sikkerhed ved genbrug af resterende hyaluronsyre-fillere, som ofte opstår efter kosmetiske behandlinger.

Metode
Prøveudtagning: Forskere indsamlede prøver fra sprøjter med overskydende filler, der var blevet opbevaret til senere brug

Dyrkning: Disse prøver blev dyrket i laboratoriet for at identificere eventuel bakteriel kontaminering.

Resultater
Sterilitet: Ingen af de testede prøver viste tegn på bakterievækst, hvilket indikerer, at fillerne forblev sterile efter opbevaring.

Konklusion
Studiet konkluderede, at med korrekt håndtering og opbevaring kan resterende hyaluronsyre-fillere genbruges uden øget risiko for bakteriel kontaminering. Dette understøtter en sikker praksis for både patienter og behandlere.

Læs det fulde studie her:

Cross-sectional study of the microbiological safety profile of reusing hyaluronic acid fillers


Fakta boks

1. Bliver kanylen brugt imellem kunderne?

Nej, selvfølgelig ikke. Den tidligere procedure som CeriX har haft, var kun i forhold til kunden selv. Det er altså ikke korrekt, som medierne har beskrevet, at proceduren anvendes på tværs af kunderne.

Dette var CeriX gamle procedure, som idag er lavet om:

2. Kommer der væv fra en anden kunde ind i dig?

Da de samme ampuller/sprøjter ikke er blevet brugt til forskellige kunder, er dette selvfølgelig åbenlyst. Nej, det gør der ikke. Desuden må antagelsen om, at dette overhovedet kan ske, uanste om det var til samme kunde eller mellem kunder, bygger på en manglende forståelse for, hvordan behandlingen foregår. Kanylen skiftes hver gang, og i de få tilfælde hvor det overskydende produkt i ampullen/sprøjten er blevet gemt til efterbehandling, blev den ikke aspireret. Det vil sige, at der ikke er blevet trukket tilbage i sprøjten og dermed kommer der ikke noget med retur på i produktet. Dette ville være dybt uforsvarligt.

3. Medierne udlægger det som om, at man trækker produktet ud af en kunde og giver det til en anden.

Det er en meget alvorlig misforståelse, og CeriX har rejst hård kritik over for det medie, der har bragt så grov misinformation til deres læsere. Der er selvfølgelig ikke tale om GENBRUG af filler. Der er alene tale om det overskydende produkt, som ampullen/sprøjten indeholder. Til sammenligning er det på samme måde som hvis man er diabetes patient, og skifter nålen på sprøjten ved hver injektion, men ampullen forbliver den samme.

4. Har medierne dokumenteret at det ER sket?

Nej, der foreligger absolut ingen dokumentation for, at det medierne påstår er sket. Artiklen bygger alene på nogle anonyme kilder. Styrelsen for Patientsikkerhed har heller ikke i deres tilsyn kunne finde noget, der er kritisabelt ved vores procedurer. Der er også kigget journaler igennem, vurderede omfanget af behandlinger, holdt op imod batchnummer og mængde, der var trukket ud af lageret.

5. Billede viser jo sprøjter der ligger i køleskab

Ja, det er korrekt. Billedet BT har bragt, viser præcis hvordan det overskydende produkt bliver opbevaret i køleskabet i en af vores klinikker. Det man ikke kan se på billedet, er at ampullerne er mærket med navn og nummer på kunden – ligesom vores tidligere procedure foreskrev. Det er altså ikke et bevis på, at ampuller/sprøjterne med restprodukt er blevet brugt til flere forskellige kunder. Det er tværtimod et bevis på, at vi har opbevaret det med henblik på muligheden for yderligere behandling af samme kunde jf. proceduren i studierne.  

6. I strid med retningslinjerne og loven?

Allerede før kritikken i medierne, har CeriX rettet henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed for at få afklaring på området. Styrelsen har anerkendt at de ikke har meldt noget ud til branchen om emnet, og har lovet at bringe det på deres hjemmeside snarest. Styrelsen har efterfølgende anbefalet, at vi i CeriX ændrede proceduren, og de skriver i en mail til CeriX, at man ikke kan være sikker på, at der ikke sker kontaminering, og derfor er det deres anbefaling, at vi ændrede proceduren for vores Touch-ups. Det har vi selvfølgelig gjort, på trods af de internationale studier. Også selvom det ikke fremgår i nogen lovgivning eller retningslinjer til den kosmetiske branche, at proceduren er ulovlig.

CeriX har i dialog med Styrelsen bedt om klare linjer og de skriver i et svar til CeriX:

Din Tryghed hos CeriX

Ingen kunder skal føle sig utrygge hos CeriX. Derfor har vi selvfølgelig ændret proceduren, så der alene anvendes en ny filler hver gang, også ved touch-up. Det betyder, at vælger du at komme hos CeriX, kan du være sikker på at der altid bruges nye produkter – også til touch-up.

Anmeldelse til pressenævnet

På trods af dokumentation og redegørelser, har det ikke stoppet journalisternes lyst til at skrive den sensationelle historie alligevel – og historierne om at vi hos CeriX udsætter vores kunder for stor risiko ved at genbruge sprøjter mellem to kunder kommer udelukkende fra ni anonyme kilder.
CeriX har rejst adskillige kritik punkter overfor begge medier, som har valgt at ignorere os. På baggrund af den grove og fejlagtige fremlæggelse af forholdende og den helt udokumenterede kritik, har CeriX været nødt til at fremstille det for Pressenævnet..

Konklusion

Vi indestår for at du sikkert kan få lavet filler behandling hos CeriX og du skal aldrig tøve med at ringe, skrive eller besøge os for spørgsmål
Bedste hilsner, Ledelsen i CeriX.