Tilbage til oversigten
CoolTech, Kirurgi

Fedtfrysning vs Fedtsugning – Hvad skal du vælge?

Uanset hvor meget og hvor hårdt du træner, kan det være nær umuligt at slippe af med de genstridige deller – og det gælder både hvis du har problemer med dansehåndtag eller en lille topmave. Og det er helt naturligt. For vores fedtdepoter og hvor på kroppen vores fedt ’sætter sig’, er nemlig betinget af vores gener, og derfor er motion ikke altid nok hvis man vil slippe af med sine deller.

Hvis du står i denne situation, er der heldigvis flere forskellige måder, hvor du kan komme af med dine overskydende fedtdepoter. De to oftest anvendte behandlinger er henholdsvis fedtsugning og fedtfrysning.

Men hvilken metode skal du vælge? Det vil vi hjælpe dig med at besvare i i denne artikel, hvor vi har lavet en 1:1 sammenligning af de mange fordele og ulemper ved henholdsvis en fedtsugning og en fedtfrysning.

Hvordan foregår en fedtsugning?

En fedtsugning er en relativ omfangsrig behandlingsmetode til at fjerne uønskede fedtdepoter på kroppen. Den mest kendte form for fedtsugning er formentlig en mavefedtsugning, men det er bl.a. også muligt at få en ansigtsfedtsugning, herunder en fedtsugning af kinderne. Forud for en eventuel fedtsugning, vil du altid blive undersøgt på forhånd af en speciallæge i plastikkirurgi. Her vil det blive vurderet om en fedtsugning vil kunne give den ønskede effekt i dit tilfælde. Fedtsugninger er kendt for deres gode evne til at ændre ens kropsfacon, men en fedtsugning må aldrig gå forud for et egentligt vægttabsforløb.

Young female body with marks for plastic operation, gray backgro

Sådan foregår en fedtsugning

En fedtsugning foregår ved, at man ved hjælp af små kanyler på 2-5 millimeter, suger fedt ud af kroppen gennem små indstikssteder i huden. Der bliver ofte lavet flere indstikssteder omkring behandlingsområdet, for at få det bedste resultat. Snittene til indstiksstederne bliver ofte lavet på en måde der gør, at de ikke vil være synlige efterfølgende. De fleste indstikssteder er så små, at de heler selv, men i nogle tilfælde vil åbninger blive syet, for at sikre at såret vokser ordentligt sammen igen.

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CeriX (@cerix.dk)

En fedtsugning kan både laves i lokal eller fuld bedøvelse, alt efter hvilke og hvor mange områder, der skal behandles. Selve behandlinger tager typisk 1-3 timer afhængigt af, hvor stort et område, der skal behandles.

Efter operationen

Efter operationen vil du oftest blive indlagt på et overvågningsafsnit til observation. En fedtsugning medfører, at sammenhængen i dit fedtvæv bliver brudt, hvilket betyder, at det skal presses sammen igen efter operationen. Til dette bruger man en elastisk forbinding, der sikrer, at kroppen har mulighed for at genetablere kontinuiteten i din hud. Små ujævnheder i det behandlede område kan og må derfor forventes efter behandlingen. Efter en fedtsugning skal man derfor forvente at have den såkaldte elasitikbandage på i længere tid og grundet smerter og for at opnå det pæneste resultat, er det derfor ikke muligt at være fuldt funktionsdygtig i de første ca. 3 måneder.

Hvordan foregår en fedtfrysning?

Fremgangsmåden ved en fedtfrysning adskiller sig på den anden side markant fra en fedtsugning. Den helt store forskel på de to behandlinger er, at en fedtfrysning er et ikke-kirurgisk indgreb, hvilket betyder, at behandlingen er mere skånsom for din krop. Selvom at der er tale om et ikke-kirurgisk indgreb, vil du dog skulle til en obligatorisk forundersøgelse. Her vil du have mulighed for at tale med din behandler om, hvad der skal ske, og hvad du kan forvente i forhold til det endelige resultat.

Untitled_1.9.1

Sådan foregår selve fedtfrysningen

En fedtfrysning udføres ved at nedkøle fedtcellerne, indtil de krystalliserer. Behandlingen udføres ved hjælp af henholdsvis CoolTech og Coolsculpturing. Ved disse behandlinger kan man kontrolleret fryse konkrete fedtcellerne med et unikt kølingssystem. Behandlingen får fedtcellerne til at gå til grunde ved at krystallisere, og når de først er gået i stykker, kan de ikke samles igen, hvorved de vil udskilles naturligt via ens lymfesystem.

Selve behandlingsvarigheden afhænger af, hvor stort og hvor mange områder, som du ønsker at få behandlet. En fedtfrysning tager i gennemsnit 1 time. Der kan opnås en permanent reduktion af fedtcellerne på 20-25 % efter blot én behandling. Langt de fleste får derfor kun lavet en enkelt behandling, men alt afhængig af udgangspunkt og ønsker, vil nogle gerne have lavet endnu en behandling, for at opnå yderligere reduktion.

Efter behandlingen

Sammenlignet med en fedtsugning så er der ikke brug for at blive indlagt til observation efter din behandling er overstået. Du vil være vågen under hele behandlingen, og du vil ikke komme til at opleve nogle alvorlige smerter. Du vil højest komme til at føle en mild ømhed i de behandlede områder. Behandlingen er ikke forbundet med smerter, og det er derfor muligt blot at sidde og slappe af eller sove under behandlingen. Nogen sidder sågar og arbejder eller ser Netflix, alt i alt en meget afslappende behandling.

Hvor på kroppen kan man anvende henholdsvis fedtfrysning og fedtsugning?

Både fedtfrysning og fedtsugning kan overordnet anvendes alle de samme steder på kroppen. Dog skal man huske at ingen af behandlingerne er en slankekur, og er derfor anvendelig til bestemte områder på kroppen, hvor fedtet har tendens til at ophobe sig. Ved begge behandlinger vil du som sagt blive undersøgt på forhånd for at få vurderet hvilket endeligt resultat, du kan forvente af en eventuel behandling.

Nogle af de områder der behandles med fedtsugning og fedtfrysning er følgende:

Dobbelthagen: Mange mennesker døjer med en såkaldt dobbelthage, som i dagligtale bliver kaldt alt fra kalkunhage til ’den anden hage’. Uanset hvor mange sjove dobbelthage-trænere man køber, så vil man aldrig opnå et godt varigt resultat. Når dobbelthagen skal behandles med fedtfrysning, bliver der benyttet et specielt mundstykke, da området er væsentlig mindre end for eksempel maven. Når der laves en fedtsugning, anvendes der ligeledes nogle ekstra små kanyler som kan suge fedtet ud.

Mavedellen: Et andet meget udbredt sted på kroppen af få foretaget en fedtreduktion er på maven. For langt de fleste mennesker samler fedt sig naturligt her, hvilket både kan resultere i deller og en topmave for mænd og kvinder. Dette er derfor et af de sværeste områder at komme af med det overskydende fedt via motion. Her kan man både få foretaget fedtsugninger og fedtfrysninger af den øvre og nedre del af maven.

Lårene: Ligesom ved maven oplever rigtigmange, at deres fedtdepoter viser sig på lårene. Det betyder, at dine lår kommer til at se meget store ud. Dette kaldes også for ridebukselår. Fedtsugninger har i mange år været meget populære at bruge i dette område, men du kan i dag også få foretaget fedtfrysninger på henholdsvis yder- og inderlårene.

BH-delen: En fjerde type delle, som er meget populær at få fjernet, er de såkaldte BH-deller, der kommer til udtryk, når man har BH på. Her er der mange kvinder, som vælger at få lavet en fedtfrysning i dette område.

Hofte-håndtagene: Da fedt samler sig på maven og lårene, er det ikke så mærkeligt, at det kan give anledning til øget fedt omkring hofterne. De såkaldte dansehåndtag kan være svære at få væk ved hjælp af træning, og derfor er området et særligt populært behandlingsområde med både fedtsugning og fedtfrysning.

Banandellen: Et sidste sted, som ofte bliver behandlet med både fedtfrysning og fedtsugning, er bagdelen. Mange mennesker, især kvinder, er kede af deres bagparti. I stedet for at have bare flotte runde baller, så oplever de at få såkaldte ’banandeller’, som medfører, at man i stedet har to sæt baller, som går i ét med lårene. En fedtfrysning af banandellen medfører et flot bagparti, hvor numsen får et løft.

Hvad koster en fedtfrysning i forhold til en fedtsugning?

Priserne på henholdsvis fedtsugning og fedtfrysning afhænger grundlæggende af hvilket område, der skal behandles. Da der er tale om to meget forskellige teknikker, er priserne på behandlingerne også meget forskellige. Begge behandlinger giver dog et permanent resultat, og behandlingen og prisen kan derfor også ses som en investering, da man aldrig vil kunne tage på i det behandlede område i samme omfang som tidligere.

Hvad koster en fedtfrysning?

Prisen på fedtfrysning afhænger af hvor stort et område, der skal behandles. Priserne kan samtidig variere fra klinik til klinik, alt afhængig af hvor meget erfaring den pågældende klinik har.

De områder, der typisk behandles ved en fedtfrysning, er som nævnt mave, lår, flanker og bh-deller. Her ligger priserne på en behandling typisk på omkring 5-8.000 kroner for 1 behandling. De fleste får lavet 1-2 fedtfrysningsbehandlinger. For mange er det nok med en enkelt behandling, mens andre får lavet en ekstra behandling, for at få et endnu bedre resultat. Det er i dag muligt at få rabat hos en lang række danske klinikker, hvis du skal have behandlet flere områder. De fleste danske klinikker tilbyder dog en gratis konsultation, hvor du få en pris for den behandling, du ønsker.

Hvad koster en fedtsugning?

En fedtsugning er som nævnt et større indgreb end en fedtfrysning, og det afspejler sig også i priserne, der generelt er noget højere sammenlignet med en fedtfrysning. Priserne på en fedtsugning kan samtidig variere meget alt efter hvilket område, der skal behandles samt fra klinik til klinik. Prisen for en fedtsugning ligger oftest imellem 10-20.000 kroner. Udover denne indledende pris kan der opstå ekstra udgifter, hvis du ønsker fuld bedøvelse under operationen.

Priseksempel på henholdsvis fedtfrysning og fedtsugning af yderlår

Ét af de steder, hvor det er populært at få lavet både fedtfrysninger og fedtsugninger, er på yderlårene, der også er kendt under navnet ”ridebukselår”. Priserne for at få lavet en fedtfrysning behandling på begge lår med to påsætninger ligger på omkring 7-9.000 kroner. Priserne for en fedtsugning på samme område ligger til sammenligning på 16-18.000 kroner.

Bivirkninger ved fedtsugninger og fedtfrysninger

Ved såvel fedtsugninger som fedtfrysninger, er der risiko for at der kan opstå bivirkninger. Overordnet alvorlige bivirkninger dog i begge tilfælde meget sjældne, og begge behandlingsmetoder er yderst sikre. Nedenfor vil vi gennemgå de mest udbredte bivirkninger ved henholdsvis fedtfrysninger og fedtsugninger.

Bivirkninger ved fedtsugning

Når man får fortaget en fedtsugning, kan man være uheldig, at der opstår komplikationer. Dog er risikoen lille, men dog stadig tilstede. Følgende bivirkninger og komplikationer kan opstå ved en fedtsugning:

  • Infektioner: Ved enhver form for kirurgisk indgreb, kan der opstå infektion, hvilket også gælder ved fedtsugninger. Dette sker dog yderst sjældent. Infektionen vil her blive behandlet med antibiotika. I yderst sjældne tilfælde kan det være en nødvendighed at få kirurgisk drænage. Alle mennesker kan være uheldige og få infektion, dog er risikoen for infektion større, hvis man er ryger eller overvægtig. Symptomerne på infektion kommer oftest til udtryk i form af hævelse, en dunkende smerte, feber og rødme i eller omkring det behandlede område.
  • Føleforstyrrelser: Efter en fedtsugning vil man ofte opleve en form for føleforstyrrelse, da der sker en påvirkning af de små følenerver i det behandlede område. Derfor vil man i tiden efter fedtsugning typisk opleve nedsat følelse i det område, hvor fedtsugningen har fundet sted. Føleforstyrrelser aftager typisk efter 3-6 måneder, men kan være permanente.
  • Ømhed og blå mærker: En sidste bivirkning, du kan opleve, er, at din krop vil føles øm, og der kan være store blå mærker i det behandlede område. Disse forsvinder igen efter en 2-4 uger.
  • Dødt væv: En fjerde bivirkning man kan opleve ved fedtsugning, er vævsdød. Dette rammer oftest rygere og overvægtige, men er generelt er risikoen for vævsdød meget lille. Vævsdød betyder, at huden i det givne område mister sin blodforsynlig og derfor dør. Når man snakker om dødsvæv, er det typisk overfladiske dele af huden, som bliver ramt, hvilket kan behandles med sårpleje. Hvis man derimod får en dybere vævsskade, skal det døde væv skæres ved hjælp af kirurgi.
  • Ujævnheder og hårdhed: Ujævnheder og hårdhed opstår typisk, hvis der enten er blevet suget for meget eller for lidt fedt ud af kroppen. Derfor er det vigtigt, at du får foretaget din fedtsugning hos en klinik, hvor de har certificerede og kompetente medarbejdere. Dog kan ujævnheder og hårdhed også skyldes, at huden enten er slap eller uelastisk og derfor ikke har evnen til at strække sig ordentlig sammen.

Hvor hurtig kan jeg være tilbage på arbejdet efter en fedtsugning?

Mange mennesker, som ønsker at få fortaget en fedtsugning, bekymrer sig om restitutionsperioden efter behandlingen. For at din fedtsugning får det bedste resultat, anbefales det, at man venter med at tage på arbejde til, at der er gået cirka 3-10 dage. Det afhænger selvfølgelig af hvilket område, som du har fået en fedtsugning, og hvordan din krop heler. Efter en fedtsugning skal man typisk iføre sig specielle elastikbukser, strømper er andet beklædning, som egner sig til det behandlede område. Det er vigtigt, at du ikke overanstrenger dig efter en fedtsugning, men i stedet venter til, at alle smerter er forsvundet. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan opstarte på job, dyrke motion eller noget helt tredje, så kan du høre din behandlingsklinik, hvad de vil anbefale dig.

Bivirkninger ved fedtfrysninger

En fedtfrysning er sammenlignet med en fedtsugning langt mere skånsom for kroppen, da der er tale om et ikke-kirurgisk indgreb, hvorfor der ikke kan opstå lige så mange komplikationer og bivirkninger. Fælles for alle bivirkninger ved en fedtfrysning er, at de er meget milde og midlertidige.

  • Føleforstyrrelser: Den mest almindelige bivirkning ved en fedtfrysning er en midlertidig føleforstyrrelse. Føleforstyrrelser opstår som følge af den store temperaturforskel, som kroppen oplever ved en fedtfrysning. Denne manglende følelse aftager dog oftest i løbet af et par dage.
  • Hævelse: En anden bivirkning ved fedtfrysning er, at man kan opleve, at kroppen bliver hævet, hvilket skyldes den nedsatte blodcirkulation som følge af nedkølingen af det behandlede område. Dine hævelser aftager dog ligeledes i løbet af et par timer, og kan blive behandlet ved at massere det behandlede område, så blodcirkulationen kommer i gang igen.
  • Ømhed og blå mærker: En sidste bivirkning, du kan opleve, er, at din krop vil føles øm. Dette er dog blot et tegn på, at kroppen har været udsat for noget, som den ikke er vant til og er i gang med at hele sig selv. Dertil kan man opleve, at man får blå mærker i de områder, hvor selve fedtet er frosset.

Hvor hurtig kan jeg være tilbage på arbejdet efter en fedtfrysning?

Helingsprocessen ved en fedtfrysning er ikke nær så lang, som ved en fedtsugning. En fedtfrysning er mere skånsom mod kroppen, hvorfor det ikke tager lige så lang tid for kroppen at komme sig. Visse bivirkninger kan aftage i løbet af 10 dage, det er dog ikke noget, som har betydning for, at du kan klare en typisk hverdag og du kan sagtens tage på arbejde eller gå ned og træne umiddelbart efter din behandling.

stomach 2

Resultater ved henholdsvis fedtsugning og fedtfrysning

Uanset om du får foretaget en fedtsugning eller fedtfrysning, så er det vigtigt, at du sammen med din behandler forventningsafstemmer, hvordan det reelle resultat bliver. Det er vigtigt, at du er realistisk, når du skal have foretaget en behandling og ikke blot regner med, at du kommer til at tabe dig adskillelige centimeter i et givent område.

Hvor effektiv er en fedtsugning?

Det er forskelligt fra person til person, hvor effektiv en fedtsugning er. Ligeledes afhænger det af, hvilket område, som er blevet behandlet. Hvis man får foretaget en fedtsugning på lårene, så taber man sig i gennemsnit 6 centimeter per lår.

Hvor effektiv er en fedtfrysning?

Fedtfrysning virker allerede efter en enkelt behandling, og giver som sagt et permanent resultat. Hvis man for eksempel gerne vil af med sine mormorarme, så kan man regne med, at der i gennemsnit ryger 1,5-2,5 centimeter. Hvis du derimod ønsker at få fjernet fedt fra den nederste del af maven, så kan du forvente at smide omkring 6-8 centimeter. Generelt siger man, at en fedtfrysning kan fjerne imellem 20-25% af fedtet i et givent område.

Hvilken metode skal du vælge?

Vi har nu gennemgået en lang række af de vigtigste områder, som du bør sætte dig ind i, hvis du overvejer at få foretaget enten en fedtsugning eller en fedtfrysning. Begge behandlinger kan anvendes til at fjerne de samme genstridige fedtdepoter. Fedtfrysningsbehandlinger har dog den fordel, at den i modsætning til en fedtsugning tager kortere tid og er mere skånsom for din krop, hvilket betyder, at du relativt hurtigt kan få foretaget en fedtfrysning uden at skulle lægge dig syg i flere dage efterfølgende. Derudover sikrer du, at området er helt jævnt efter behandlingen.

Vi håber at du har fået en større indsigt i hvilken behandling, der passer bedst til dog og dine behov.

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud