Tilbage til oversigten
Nyhed, Restylane, Skønhed

Covid-19 vaccine og filler

FDA (Food and Drug Administration, red.) er USA’s førende fødevare- og lægemiddelmyndighed. Det er FDA, der har godkendt Covid-19 vaccinerne fra såvel Moderna og Pfizer. I den forbindelse har der i den seneste tid været en del uklarhed i forhold til, hvorvidt vaccine fra Moderna har bivirkninger, som kan kobles direkte til brug af fillers

Ifølge Statnews (amerikansk sundhedsorienteret nyhedsmedie, red.) forklarer analyseansvarlig fra FDA, Rachel Zhang, i forbindelse med præsentationen af Moderna analysedata, at to personer (ud af 30.351, jf. FDA p. 9*) har udviklet hævelse i ansigtet efter vaccination. Begge personer har fået kosmetiske injektioner med fillers i kinderne. Ligeledes forklarede Zhang, at en tredje person med filler i læberne oplevede en reaktion efter vaccine fra Moderna.

Vaccine stimulerer immunrespons

Internationale eksperter, herunder Dr. Joel L. Cohen, fastslår dog, at der ikke er grund til bekymring, når der er tale om brug af originale og sikre fillers (hos CeriX anvender vi udelukkende originale og gennemtestede produkter). I ganske få tilfælde udvikler personer ’forsinket’ hævelse og/eller inflammation i kroppen, som bl.a. kan udløses af en stimulering af immunsystemet, f.eks. som konsekvens af en infektion i kroppen eller efter en vaccine.

Denne type ’forsinkede’ hævelse efter filler kan helt simpelt skyldes, at immunsystemet aktiveres efter al salgs vaccination, som netop stimulerer immunresponsen. Når en person vaccineres, sprøjtes en lille mængde af det sygdomsfremkaldende stof ind i kroppen med det formål, at immunsystemet skal optage det og derefter ødelægge det.

Ufarlig reaktion

Det er meget vigtigt at understrege, at reaktion og bivirkninger efter vaccine efter filler er yderst sjældent (2 ud af 30.351 undersøgte). Får man en reaktion, er der desuden ingen grund til panik, idet det formentlig alene kan behandles med antihistamin. Der er altså tale om en meget lille og forsvindende risiko.

Kort sagt er risikoen for en ’forsinket’ inflammation noget, der sker i ekstremt sjældne tilfælde. Der er desuden udelukkende tale om tilfælde i forbindelse med fillers, og ikke Botox. Opleves en reaktion er vi naturligvis til rådighed med hjælp og vejledning, ligesom vi løbende holder os orienteret.

Vaccination i Danmark

Den omtalte reaktion er forekommet efter vaccination med vaccine udviklet af Moderna. I Danmark anvendes kun godkendte og veldokumenterede vacciner, som Sundhedsstyrelsen har vurderet er både effektive, sikre og velegnede til de målgrupper, der får dem tilbudt.

Den første godkendte vaccine mod COVID-19 hedder Comirnaty® og er udviklet af det tyske firma BioNTech i samarbejde med det amerikanske firma Pfizer. De leverancer af Comirnaty®, som vi får til Danmark, er produceret på fabrikker i Tyskland og Belgien. – Sundhedsstyrelsen

Den næste vaccine, der forventes godkendt og leveret til Danmark i januar, er udviklet af det amerikanske firma Moderna og er også en RNA-vaccine. Find mere information om Covid-19 vaccination på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her

 

Kilde: