Tilbage til oversigten
Hudpleje, IPL, Karfjernelse

Rosacea: Hvad er det, og hvordan behandler du det?

Hvis du lider af rosacea, behøver vi ikke fortælle dig, hvor frustrerende – ja, følelsesmæssigt belastende – det er på daglig basis. Men hvad er rosacea egentlig, hvorfor opstår det, og hvordan behandler du det bedst? Vi giver dig svar på alle dine rosacea spørgsmål her

Hvad er rosacea?

Rosacea er en relativt almindelig, kronisk inflammatorisk hudtilstand, som primært er synlig i det midterste af ansigtet på kinderne. Det starter ofte fra 30- til 60-årsalderen.

Rosacea viser sig ved rødme og synlige karsprængninger i huden, ligesom rosacea kan vise sig ved små, røde betændte knopper. Disse bumselignende knopper kan blive værre over uger og måneder, hvorefter de aftager og måske helt forsvinder i noget tid. Rosacea forveksles ofte med akne eller andre hudproblemer.

De typiske tegn på rosacea?

De mest almindelige tegn på rosacea er diffus rødme på kinderne, i panden og på næsen. Har du en mørkere hudtype, er dette tegn dog ikke altid lige tydeligt.

Folk ramt af rosacea oplever desuden ofte en brændende eller stikkende fornemmelse ved brug af vand eller bestemte hudplejeprodukter. Derudover kan det være, at du har tør, hævet hud, som ofte er præget af misfarvning, mørke pletter og plamager samt aknelignende udbrud, som ikke er mulige at behandle med de gængse behandlinger mod akne.

Er du ramt af nogle af disse tegn eller symptomer, er det vigtigt, at du først og fremmest kontakter din læge for få stillet en konkret diagnose, inden eventuel behandling iværksættes.

Hvad er årsagen til rosacea?

Der er (desværre) ingen entydig årsag til rosacea, men der er forskellige teorier om, hvad der kan have betydning, f.eks. genetisk, miljømæssige faktorer, blodklarforstyrrelser og inflammatoriske tilstande i kroppen.

Hvad bør du undgå?

Hvad kan du selv gøre for at undgå og måske endda lindre rosacea? Nogle finder efterhånden ud af, hvad der trigger eller udløser deres rosacea, f.eks. alkohol, stress, soleksponering, krydret mad, ost og kaffe. Forsøg at undgå disse fødevarer og tag dine forholdsregler. Derefter kan du notere dig hvad og om, det har en positiv effekt.

peeling

Hvordan diagnosticeres rosacea?

Bemærker du nogle af ovenstående tegn, er det vigtigt at finde ud af, om du måske er ramt af rosacea. Din læge vil ofte kunne stille en diagnose ved at undersøge din hud. I tilfælde af tvivl er det muligt at foretage en lille vævsprøve for at bekræfte tilstanden.

Rosacea behandlinger

Rosacea er desværre ikke en tilstand, der kan helbredes. Til gengæld er det en tilstand, som med stor effekt kan behandles, så du får bedre kontrol over symptomerne, reducerer opblussen og forhindrer rosacea i at forværres. Lad os se på et par af de mest almindelige måder at behandle rosacea på.

Generelle råd mod rosacea

Generelt bør du undgå faktorer, som kan være medvirkende til at udløse rosacea. Undgå f.eks. oliebaserede ansigtscremer og skift i stedet til vandbaseret makeup. Korrekt og god hudpleje er afgørende for at mindske forværring af rosacea – en god fugtighedscreme er f.eks. afgørende for at forbedre hudens beskyttende barriere. Kom aldrig steroidcremer i ansigtet, og brug altid beskyttende solfaktor – gå igen efter solcreme uden olie. Andre ingredienser, der med fordel kan undgås i en rosaceavenlig hudpleje, er alkohol og parfume, da disse kan udtørre huden yderligere.

Antibiotika

Tetracyklin kan hjælpe med at reducere rødme og betændte knopper (bumser). Det er et bredspektret antibiotikum, som virker ved at hæmme bakteriers proteinsyntese. Samtidig med at medicinen hæmmer bakteriernes proteinsyntese, så standser medicin også bakteriernes stofskifte og dermed også deres formering. På den måde dræbes de bakterier i huden, som ellers ville skabe en betændt knop. Det er din læge (eller hudlæge), som ordinerer antibiotika.

Laserbehandling

Rosacea og små karsprængninger kan reduceres med IPL laserbehandling. Behandlingen virker ved at hæmme blodets farvestof, hæmoglobin. Laserlysets energi omsættes nemlig til varme, som får blodet til at størkne, så karrene lukker sig.

laserlys

Nogle kar kan være mere genstridige og sværere at fjerne end andre. Det er derfor meget almindeligt at få flere behandlinger. Du skal typisk regne med omkring 3 behandlinger med cirka 4 ugers mellemrum. Laserbehandling kan ikke fjerne årsagen til rosacea, men med laser kan du få bugt med den diffuse rødme og de karsprængninger, som ofte er synlige i forbindelse med rosacea.

Forebyg og beskyt derhjemme

Som et ekstra supplement har mange, der døjer med rosacea, stor gavn af at benytte produkter specifikt udviklet til at beskytte og forebygge nye udbrud af rosacea. I CeriX har vi sammensat en pakke fra SkinCeuticals med specifikt udvalgte produkter til hjemmebrug, som i kombination med laserbehandling på klinikken har en beskyttende og forebyggende effekt.

  • Trin 1: Gentle Cleanser (300 kr.) er en mild rensecreme, som fjerner urenheder og overskydende talg uden at udtørre huden. Rensecremen anvendes morgen og aften, hvor den renser blidt og skånsomt og virker beroligende.
  • Trin 2: C E Ferulic (1.280 kr.) er en unik antioxidant kombination, som hjælper til at beskytte huden mod frie radikaler. Det er ligeledes et serum, som korrigerer fine linjer, rynker og giver en mere jævn hudtone. 4-5 dråber påføres på, tør, renset hud hver morgen.
  • Trin 3: Redness Neutralizer (720 kr.) er en let beroligende creme, som styrker hudens barriere, mindsker rødme og opblussen. Cremen påføres på tør, ren hud hver morgen og aften.
  • Trin 4: Mineral Radiance UV Defence (325 kr.) er en bredspektret UV-beskyttelse med 100% fysisk filter. Cremen er letflydende og har en farvet formel (bb effekt), som forbedrer hudens naturlige tone. Ligeledes beskytter cremen mod for tidlig aldring forårsaget af solpåvirkning.
  • Trin 5: Hydrating B5 (560 kr.) er et oliefrit serum, der binder fugten i huden med hyaluronsyre og B5-vitamin. Påfør serum på tør, renset hud morgen og aften.

Prisen for alle produkter er 3.185 kr. Ved køb af samlet produktpakke opnår du 10% rabat (2.866,50 kr.).

 

Når du booker tid til en gratis og uforpligtende konsultation, vil din kosmetiske sygeplejerske give dig grundig information og vejlede dig bedst muligt i forhold til brug og forebyggelse derhjemme.

Udfyld kontaktformular og få en gratis konsultation