Tilbage til oversigten
Kirurgi

Nyhed på CeriX Privathospital: Behandling af åreknuder

Vi er stolte af at byde velkommen til Ulrik, som er vores nye karkirurg på CeriX Privathospital! I den forbindelse tilbyder vi nu behandling mod åreknuder. Ulrik har arbejdet med karkirurgi siden 2011 og har opbygget sin speciallæge uddannelse med særligt fokus på vener og karsprængninger, og har derfor stor erfaring med udredning, vejledning og behandling af disse kosmetiske og fysisk generende problemer.

Åreknuder skyldes højt tryk i venerne i benene og svækkelse af venevæggen, som så gør venen buler ud, og bliver til store snørklede vener. Åreknuder er ikke farlige, men kan give ubehag, og i sidste tilfælde hudforandringer med eksem og sår. Vi har spurgt Ulrik lidt ind til åreknuder, hvad det egentlig er og hvad man kan gøre ved det:

Hvad er karkirurgi og hvor kompliceret er operation mod åreknuder?

Karkirurgi betyder at man arbejder på blodkar. Det er et speciale som er delt op i flere kategorier. Her hos CeriX har vi valgt at udføre venekirurgi. Det består i, at vi opererer på venerne i benene, som er åreknuder. Venekirurgi foregår i lokalbedøvelse og er en relativ simpel procedure.

Det er overfladisk kirurgi, dvs. vi laver operationer på hudniveau og lige under huden, derfor er risikoen for infektion også meget lille. Det er et ganske skånsomt indgreb, med meget få risici.

Hvilke problemer kan åreknuder medføre?

Åreknuder på benene kan give dig gener i form af udslæt, kramper og hævelse i benene. En tredjedel af Danmarks befolkning har en eller anden form for karsprængninger eller åreknuder, så det er ret normalt. Det ses både hos kvinder og mænd og i alle aldersgrupper. Har man et meget stående arbejde er der en chance for man udvikler åreknuder, især hvis man også har genetikken mod sig.

Hvad er forskellen på åreknuder og karsprængninger?

Ved mindre karsprængninger er blodkarene mindre, og kan således behandles med sklerosering, som vi udfører på vores kosmetiske klinikker. Hvorimod åreknuder er af lidt større omfang og kræver lokalbedøvelse, derfor udføres dette udelukkende på vores privathospital.

Hvilke resultater kan man forvente af operationen?

Når man fjerner vener på benene laver man små stik og hiver venen ud med en venekrog. Der vil være nogle venerester det sted man er gået ind, som langsomt vil forsvinde. Operationen efterlader blot to små ar af ca. 2 mm.

Operationen er simpel og ukompliceret. Vi lægger lokalbedøvelse og man kan tage direkte hjem bagefter. Har man et stillesiddende arbejde kan man allerede genoptage sin almindelige dagligdag dagen efter.

Ift. sport afhænger det meget af omfanget – om man har fået fjernet en lille vene eller store massive åreknuder ned af benet. Men som tommelfingerregel kan man genoptage sport og fysisk aktivitet efter 3-7 dage.

Vi har også spurgt Ulrik mere ind til hans baggrund, motivation for det fag han er havnet i og generelt hans holdning til skønhed og den øgede efterspørgsel på kosmetisk kirurgi:

Hvorfor passer karkirurgi til din personlighed?

Jeg er meget perfektionistisk af natur, jeg kan godt lide at gøre tingene pænt, så når det kommer til varisekirurgien som er en kosmetisk gren af karkirurgien, så er det lige mig. Folk kommer i alle aldre men fælles er, at alle ønsker pæne ben, og når de bliver opereret bliver de ofte meget taknemmelige for at komme af med deres åreknuder.

Hvad er din uddannelsesbaggrund – hvordan er du nået dertil, hvor du er i dag?

Jeg er speciallæge i karkirurgi, og det tager ca. 15 år med 6 års medicinstudie. Efter jeg blev færdig speciallæge, tog jeg til Sverige hvor jeg arbejdede på en stor veneklinik hvor jeg ca. har lavet 4.000 operationer – i gennemsnit 1.000 om året, og det giver noget volumen og erfaring fremfor at gøre det i det offentlige regi.

Hvad er dit forhold til forfængelighed?

Personligt er jeg meget forfængelig – især når det kommer til mit arbejde, og min tommelfingerregel er at alle patienter får et rigtig godt forløb og et rigtig godt outcome.

Hvad er det, der gør dig allermest glad ved dit arbejde?

Det er helt sikkert de glade og tilfredse kunder, som er blevet glad for deres ben, som de nu har lyst til at vise frem.

Hvorfor er du et godt match til CeriX Privathospital?

CeriX har i mange år udført plastikkirurgi som ikke har mulighed for at lave åreknuder på benene, hvorfor det at kombinere plastikkirurgien med karkirurgi, som jeg er specialiseret inden for, giver rigtig god mening, eftersom det altsammen er kosmetik og skønhed.

Tilskud fra Sygesikringen Danmark

Medlemmer af Sygeforsikringen “danmark” kan få tilskud til en åreknudeoperation på op til 13.000 kr. afhængigt af hvilken gruppe, du er dækket af. Du kan læse mere om hvordan du er dækket på sygeforsikring.dk/tilskud/operationer.